Perga predstavlja fermentisani polen. Lagerovana polenova zrnca pčele obogaćuju enzimima, zatim on fermentira i nakon toga ga konzerviraju tankim slojem meda. Može se čuvati u zamrzivaču do 14 godina.
Iako je perga nastala od polena, drugačija je po hemijskom sastavu.
Lako je svarljiva i brže deluje u procesu ozdravljenja. Koristi se kod bolesti nervnog i endokrinog sistema,kod bolesti želuca i dvanaestopalačnog creva, obogaćuje krv, poboljšava rad prostate, potenciju, održava vlažnost kože...
Ova lista je jako dugačka, jer je ovaj pčelinji proizvod prebogat korisnim materijama.
Modernom čoveku je neophodan jer reguliše balans narušen stresnom načinu života i izloženosti štetnom zračenju (u rendgen salama, kod dijagnostičkih pregleda, kod rizičnih poslova i dugoj izloženosti zračenju).
Koristiti se na dva načina:
1. upotreba u izvornom obliku granulica, tako što se nekoliko granulica dugo otapa u ustima;
Odrasli do 2 grama perge dnevno, deca 0,7-1 gram dnevno
2. izmrvljena prega se može pomešati sa medom i to 60 grama na kilogram meda.
Odrasli 3 x dnevno po kašičicu, deca 3 x dnevno po trećinu kašičice.